04 de novembre 2008

Ismene
Ismene és un personatge present i amb un paper secundari tan a L'Antígona de Sòfocles com a la d'Espriu. És rellevant en el sentit que forma part de la gran reialesa de Tebes. És la germana petita de la saga dels labdàcides.
Ismene es manté sempre en un segon terme; la gran personalitat, valentia, decisió i fermesa de la seva germana gran, Antígona, li fa ombra, la deixa neutralitzada.
Té un cert complex d'inferioritat, per això intenta seguir els passos de la seva germana.
És el seu ideal i el seu model, és vol identificar amb el seu tarannà.
En un principi es manté al marge del conflicte entre els seus dos germans, Polinices i Etèocles. Quan veu que Antígona es preocupa tant, i s'hi implica al màxim, Ismene la vol imitar, però ella mai ha estat convençuda d'iniciar aquesta aventura.
I a últim moment la consciència, que havia estat dubtant entre les lleis eternes i les lleis de l'estat , es decanta per aquestes últimes, les que ha dictat Creont. Ella vol viure per sobre de tot, i la por que Creont li tregui la vida, fa que abandoni tot afer.
Espriu va viure l'època del franquisme i en aquesta obra vol explicar subtilment com s'estructuraven les personalitats d'aquella època. La personalitat d'Ismene es podria relacionar amb la gent que estava en contra de Franco però que no s'atrevia a fer algun acte rebel en contra per por a les conseqüències.

3 comentaris:

saritalopez ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
inesytal ha dit...

Bueno,porfin se como dejar comentarios.
Hoy me a gustado la clase...a sido diferente, emos echo mas "teorico" que "practico"...pero siempre sienta bien algo diferente ¿no?.
Ademas teniamos que ponernos serios (supongo).
Bueno pos nada mas que decir.(L)
besos

adrian ha dit...

Ola!
Io al principio veia esto muy difizil porque avian muchas ideas pero ya se ve como poco a poco ya van saliendo las cosas. cada uno aporta una cosa y cuando se juntan la verdad esque queda Xulisimo!!

Y nada que continue esto asi que tengo muchisiimas ganas de ver esto como qeda. Bexi7os!